2012. április 2., hétfő

Hát megtörtént, SP oda

Schmitt Pál lemondott. Élőben néztem: vádolt mindenkit, felelősséget ellenben nem vállalt, perelni akar, harcolni az igazáért. Láthatóan nem érti a tudományosság mibenlétét, és így nem kért bocsánatot azért a hazugsághalmazért sem, amit az ügy kezdete óta összehordott. Ismételten azt hazudta, hogy indokolatlanul gyorsítottan és az ő bevonása nélkül lezajlott, jogtalan eljárás keretében fosztották meg doktori címétől. Mikor már nem figyeltem az újabb infantilis védekezésre, vastaps tört ki, és kiderült, hogy lemondott. Szánalmas produkció volt. A fotók és az azonnali kivonulása alapján egy rendszereken átívelően kivételezett ember tört meg a személyében. Úgy tűnik nem vagyok szadista, mert nem tesz boldoggá, de szerintem megérdemelte.
Schmitt beszédét hangosan kommentálták az ellenzéki padsorokból. Nem volt szép, igaz, nem egyszerű olyanokat csendben hallgatni, amikor csaláson és sorozatos hazugságon kapott ember sportszerűségről, jogtalanságról, tisztaságról, jószándékról beszél. Kövér Lászlóból emiatt ismét kitört a "fiatal demokrata": újra mélypont. Az ember néha reménykedik, hogy csak élvezi a piszkálódást, de nem, halálosan komolyan, dühtől remegve azt mondta, hogy szerinte nincs joga az országgyűlésben lenni a "tőle balra ülőknek". Gyakorlatilag bejelentette, hogy a parlament egészen jól ellenne ellenzék nélkül is. Ha "csak" a DK-ra és MSZP-re értette, már önmagában azért lemondhatna ő is, ha már belejöttek, hiszen nem érti azt a politikai rendszert, amelynek egyik legfőbb tisztségviselője. 
Hozzáteszem: az LMP és a Jobbik vezérszónokainak felszólalása tetszett, de számomra látványos volt, hogy a korábbi kormánypártok oldaláról bármilyen moralizálás ebben a helyzetben falsul hangzik. Kövér László azonban jobb, ha nem lovalja magát hasonló erkölcsi ítélkezésre. Az MSZP tisztújításának semmi konkrétumot nem tartalmazó belátásai és "megbánásai" egyébként megújulást bizony nem ígérnek. Ameddig a Fidesz elsőszámú kihívónak meg tudja tartani az MSZP-t, addig ez az ország esélyt sem kap tényleges fordulatra. :(
Utána a sajtó munkatársai igen izgatottak lehettek, újabb hír jött, amely a "kövéri logikát" képviseli:
"14.26 Rendőrök zavarják el az újságírókat
Tudósítónk szerint a miniszterelnök testőrei megpróbálták elzavarni az újságírókat a köztársasági elnök folyosójáról, de ők közölték, hogy ez az újságíróknak fenntartott hely, nem mennek el. A testőrök erre rendőrt hívtak, aki elküldték az újságírókat a folyosóról. Másik tudósítónk azt jelentette, hogy a parlament őrei már az ülésterem melletti folyosókról is kiszorítják az újságírókat."
A mai nap azt is megtudhattuk Wittner Máriától hogy itt háború van, hülye, aki nem látja. Egy poén szerint (azt hiszem varanus.blog.hu kommentjei között): 
Igen, a józan ész ellen. És szerencsére győzelemre állunk. ;)

Tegnap Stumpf András lehangoló volt az ATV "Szabad szemmel" című műsorában: szerinte a Fidesz-közeli véleményvezérek jól vizsgáztak, gerincesebbek és karakánabbak voltak, mit korábban a "ballib" hangadók. A Fideszen belül valójában kívülálló, nem éppen körülrajongott Schmitt súlyát, szerepét egy szintre hozta a 2006-os Gyurcsányéval, aki a "baloldali" kormány frontembere volt ott és akkor. Ma a Mandineren is kommentár nélkül, fellélegezve írtak Schmitt lemondásáról. Ha ezzel megnyugtatják magukat az értékesebb "konzervatív" fiatalok, akkor csak a szemüvegük mellé egyre nagyobb szemellenző fog nőni. Csak megerősíteni tudom a tegnapi véleményemet, zanzásítva: ez a politikai kultúra elfogadhatatlan, ezen csak ők változtathatnak. Például azzal az elemi felismeréssel, hogy a mostani ellenzéki vélemények megfogalmazói jobbára nem tekintenek az "MSZP-kre" megoldásként, és a korábbi SZDSZ-t sem kívánják feltámasztani.
Felmerült ma például Kövérrel kapcsolatban a köteles beszéd. Akkoriban (2002) ez elégnek bizonyult a közvélemény megmozdítására, ma pedig egy finomkodó körülírásnak számítana a háborús retorika özönében.  
Lázár János két fordulóban magyarázta el az ellenzékieknek Schmitt erkölcsi nagyságát, Tulassayt felszólította, hogy csak szépen dolgozza le a maradék 3 hónapját, ráadásként fenyegetőzött régi diplomák, doktorik felülvizsgálatával. Ezzel egyébként kit akart megijeszteni az állambiztonsági múlt, és bármilyen 2002 előtti történés témájától irtózó kormánypárt?
Hát, attól tartok, ma sem tanultunk semmit. A Fidesz-KDNP végülis kiugrasztott pár gerinces embert a bokorból, azokra majd most jobban figyelnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése