2012. április 1., vasárnap

A Kiválasztottak "demokráciája"

Schmitt Pál köztévés és közrádiós megszólalásai számomra gyomorforgatóbbak voltak, mint maga a tett, amit elkövetett, vagy az, hogy azt elhazudta a vizsgálat végeredményének kihirdetéséig. Számolhatott azzal, hogy az ügyet sikeresen szőnyeg alá söprik, nem lesz majd olyan bizottság, amely el meri ítélni őt. De mégis lett bizottság, és az úgy döntött, ahogy szakmailag döntenie kellett. Döcögött, dadogott a szekér, de megtörtént, és mindeközben többen is megmutatták a Fidesz szimpatizánsai közül, hogy nem csak kívülállókkal szemben vannak erkölcsi aggályaik.
Amit viszont most Schmitt Pál tesz, az nem más, mint a kóros kiválasztottság-tudat megnyilvánulása. Hogy képzelik, hogy besározzák őt, aki mekkora sportoló, mennyi időt töltött az olimpiai mozgalom vezető pozícióiban, aki anyukájának tett egy szívességet ezzel? Tessék, hogy jön ez ide? ÉN, ÉN, ÉN! Mint egy igazi hülyegyerek.
Szerinte ő nem felelős, mert a konzulensének (sőt: a már csak a kész anyaggal szembesülő opponensének, azaz bírálójának) kellett volna formailag helyretennie az értekezést. Hogyan kapott ő diplomát? Miért is a konzulensének kell elkészítenie Schmitt Pál doktori munkáját? Közben meg felmerült az a hír, hogy volt ő neki olyan konzulense, aki elvárta volna, hogy tegyen érte némi erőfeszítést. Csak a sportemberünk a könnyebb megoldást választotta. Lehet, hogy nem igaz, de amit most mutat személyiségjegyeiből ez az ember, az arra utal, hogy ő már réges-régen megszokta, hogy kivételes elbírálás alá esik.
Szerinte az ő (ő?) munkája társadalmilag hasznos mű - mondja az, aki most kapta meg papíron, hogy ez nem az ő munkája, pontosabban az ő saját munkája nem látszik, nem tett hozzá semmit mások tudományos munkájához.
Szerinte őt meg kellett volna várnia az egyetem szenátusának, és meg kellett volna hallgatni az ő érveit. Öhöm, nem egészen ez a gyakorlat más hallgatók esetében, miért is lenne most másként? PhD-hallgatóként engem sem hívnának meg a kari vagy rektori tanácsba, ha éppen meg szeretnék ítélni a doktori értekezésemet. A kormányülésen és az országgyűlésben sem veszek részt mostanság, pedig igencsak érintett vagyok azokban az ügyekben, amelyekről ott döntenek. 
Szerinte azok keltik az ország rossz hírét, akik szóvá merik tenni, hogy mit tett! Jézusom, Te aki a mennyekben lakozol titokban! Értem én: ezt láthatta a környezetében, kinyalták az Ön seggét is, mint annyi sok másikat azok, AKIK EZT HAGYTÁK! Értem én, hiszen az ez ügyben első megszólalásából is kitűnt, hogy fogalma sincsen a tudományosság alapfeltételeiről. Oké, megesett ilyen Magyarországon nem egyszer, nem gusztusom szerint való, de nem kívántam volna ezért a lemondását, ha bocsánatot kér, lemond a doktori címről még januárban. Nem érti? Nem az a gáz, hogy élt ezzel a lehetőséggel, hanem az, hogy azóta is csak azt bizonyítja számunkra, hogy Ön úgy gondolja, ez jár(t) magának! És innentől kezdve Ön nem más, mint egy pofátlan seggfej!

Az a döbbenet, hogy ő az egyik leginkább nélkülözhető láncszeme az Orbán-rendszernek, aki ráadásul a Fideszen belül valójában kívülálló. Ezt a beképzeltséget kapjunk nap mint nap a pofánkba: ez van benne a hivatalos szóvivői nyilatkozatokban, Orbán egész lényében, Navracsics gúnyos megjegyzéseiben, Kósa közönséges megnyilvánulásaiban, és a sportág koronázatlan királyának, Lázár Jánosnak már a tekintetében és félmosolyában is. A jelek szerint valami erkölcsi magaslatról beszélnek mindenkivel, elhiszik, hogy ők egyszerűen magasabbrendű lények. Példát kínálnak erre Szalai Ákos mondatai a kormánynak az államosító jellegű megoldásokat szerető vonásáról és annak indoklásáról: 
"Ezt mindig azzal indokolják, hogy a „szabályozatlan magánérdek” „korlátlan érvényesülése” az adott területen ellentétes a közérdekkel. Csakhogy ennek kapcsán szeretik megkerülni a másik fontos kérdést: miből gondolják, hogy a kormányzat nevében eljárók a közérdeket, nem pedig a saját egyéni érdeküket fogják követni? Miért gondolják, hogy az általuk működtetett kormányzat jobban fog működni, mint az előző, amelyről ők is azt gondolják, hogy rosszul tette a dolgát?
Erre egy választ hallottam, például Orbán Viktortól a nyári tusványosi beszédben, vagy Navracsics Tibor a közszolgálat ethoszát a magánszféráétól élesen elkülönítő nyári nyilatkozatában: magasabb etikai színvonalon állnak a mai vezetők, mint az előzőek." 

Úgy tűnik, ezt el is hiszik magukról. Számomra meglepő, hogy a "pszichologizálásnak" van most elsőrendű jelentősége a politikai nagyszínpadon. Ha minden más racionalitás ellenében inkább a személyiségjegyeket elemezzük , és mondjuk abból indulunk ki, hogy "Orbán nem engedi el akkor az embereit, mikor azt legjobban támadják és szereti a harcot...", akkor több döntést, mondatot értünk meg, mint egyébként. Nem csoda, hogy a döntések mögött álló szakmai munka minőségileg  gyenge, nyilvános egyeztetések pedig valójában nincsenek. Sajnos sok tekintetben igaza lett Debreczeni Józsefnek, hogy önmagában azok az attitűdök, amelyek a Fidesz vezetőit jellemzik, azok előre megjósolhatóvá tették azt a fajta kormányzási (uralkodási) módot, ahogyan ők cselekszenek. 

Az igazi dráma az, hogy ennek a kiválasztottság-tudatnak a megnyilvánulásaira nem érzékeny a magyar lakosság többsége. Ha az lenne, a Fidesz nem kapott volna annyi szavazatot, amennyit. Ha az lenne, akkor már csak maroknyi lenne a támogatottságuk. Csak az a fontos, hogy ki mondta, ki tette, és lényegtelen, hogy mit. Ha fontos lenne, akkor most Orbánt is kritizálnák azok, akik most csak Schmitt távozását követelik a Fidesz környékén. Ha fontos lenne, akkor nem tennének oldalvágásokat, hogy ez hogyan volt a "ballibsi" időkben. Mindegy az, ha valakinek van valódi erkölcsi mércéje és egészséges öntudata. Igen, a "balos" sajtó munkatársai is állandóan hasonlítgatnak, tudom, és ez mire indok? Mint egy rossz "családi sorozat" vagy mi.

Szóval "őszödi beszédet" ne várjunk a Fidesz vezetőitől még zárt körben sem - morálisan nem mernék különbséget tenni köztük és az előző kormányok között, de valóságészlelésben komoly a hátránya a mostaniaknak. És arra kérem a Fidesszel szimpatizálókat, hogy értsék meg, sokan közülünk azért tűnnek hisztérikusnak, mert a Fidesz által hangoztatott "józan ész" most totálisan hiányzik. Nektek kell meghúznotok a határt, mert minket lenéznek, és nem állnak szóba velünk.

2 megjegyzés:

  1. Nos, a legfrissebb fejlemények szerint Tulassay Tivadar, a SOTE rektora lemondott, hogy "védje az egyetemét". Emellett vizsgálat indult a KDNP-ben a meglehetősen világos állásponttal rendelkező Szalma Botond esetében. Szóval adott a magas labda, hajrá gerinc!

    VálaszTörlés
  2. Uff, és SP hazudik és hazudik és hazudik. A SOTE megadta neki a lehetőséget arra, hogy "megvédje magát".
    http://mediasarok.sote.hu/16924/dr-tulassay-tivadar-kozlemenye-2012-04-01/

    VálaszTörlés