2012. április 5., csütörtök

Matolcsy levele

Ez a cikk nem kerül a Fidesz szórólapjaira, amiből most kaptunk éppen. Szajlai Csaba, a Magyar Hírlap (nem a Népszava!) újságírója azt taglalja, hogy a matolcsizmus sikerei láthatatlanok maradtak, és kiszolgáltatott helyzetbe lavírozott minket a kormány. Megjegyzem, nem csoda, hogy ma már kétnaponta mondja bele a mikrofonokba Orbán, Szíjjártó, Lázár, hogy miaztándemostmárnagyonkészen állunk az IMF-fel lebonyolítandó tárgyalásokra. 
Lényegében minden szavával tagadja a hivatalos kormányálláspontot:

"Miközben gazdaságunk visszaesik az idén, vagy jobb esetben is enyhén a nulla fölötti növekedést produkálunk – a Mercedes-beruházásnak köszönhetően..."
"...nincs olyan hónap, hogy ne kellene bejelenteni valamilyen pluszintézkedést a költségvetési hiánycél megtartása érdekében..."
"Ha tavaly nincsenek az oly gyakran emlegetett egyedi tételek – a tíz év során fölhalmozott magánnyugdíj-pénztári vagyon „befolyatása” a büdzsébe és a különadók –, akkor mínuszban lenne az egyenleg. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb számításai szerint meghaladná az öt százalékot is a GDP-arányosan számolt deficit, miközben az államháztartás finanszírozási igénye is nőtt az elmúlt évekhez képest. Utóbbi pedig azt jelzi: valami nagyon nincs rendben, valami nagyon nem működik."
"...óvatos számítások szerint az „egykulcsos” mintegy négyszázmilliárd forintot vett el a költségvetéstől – a sok rendkívüli intézkedés pont azért kell, hogy ezt a lyukat befoltozza az állam..."
"A KSH statisztikái szerint padlón a szolgáltatások, az építőipar, s minimálisra zuhant kapacitással működik az idegenforgalom-vendéglátás szegmense, továbbá lefagytak a vállalati beruházások. Csoda-e, hogy magas szinten stabilizálódik a magyarországi munkanélküliség?!"
"Büszkélkedni ezzel a trenddel pedig azért nem érdemes, mert a végén még Brüsszelben is komolyan utánanéznek a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításának, amely összegszerűen tényleg felért egy kisebb Marshall-segéllyel, de helytelenül történt a vagyonnal való sáfárkodás. És nem biztos, hogy azért, mert a „pénzügyi világ megtámadta Magyarországot”."
"Tehát a „büszkeség” helyett arra kellene gyorsan összpontosítani, hogyan is próbálunk megfelelni a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. Ketyeg az óra, a piac pedig türelmetlen: a kormány a maga intézkedéseivel már nem tudja a bizalmat erősíteni, nemzetközi hitelkeret nélkül pedig elveszünk."

Én csak annyit tennék hozzá, hogy azért már igen-igen várom, hogy kimondásra kerüljön: mindez Orbán Viktornak köszönhető, aki az adott feladatokra alkalmatlan embereket ültet a bársonyszékekbe. 

Hogy a jobboldalon mekkora jelentősége lehet annak, hogy a Fidesszel barátságos médiában ilyen cikk megjelenhetett, bizonyítja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal hátborzongató stílusban megfogalmazott sajtóközleményben reagált rá. Érvelés nulla, szerintük a vélemény mögött tudatlanság, a magyar emberek erőfeszítéseinek lenézése, és ártó szándék áll, "amely egy magyar újságírótól tiszteletlenség a hazájával szemben is." 
Szóval pofa lapos, a kormány részéről  nincs igény az újságírók aggályaira. Értjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése