2012. október 26., péntek

A meghirdetett korszakváltásról

Előző írásomban azt taglaltam, hogy az új formáció Gyurcsány Ferenc politikai szándékainak megvalósulását jelentik, még ha ő ebben nem is a "nagy bábjátékos", de a változás kiválóan jött számára. Szóval ez nem konspirációs teória, csak egyszerűen főleg az LMP, részben pedig az MSZP jobb pozícióból indulva nem tudott jó ritmusban lendületbe hozni a kormányellenes mozgolódásokat - miközben Gyurcsány valóban kereste a marginalizált helyzetéből a kitörési pontokat.
Van másik olvasata is a fejleményeknek: elemzők és szubjektívebb módon Ratius is azt fogalmazta meg, hogy Gyurcsány és Kuncze (valamint kevésbé ismert arcok) azonnali bejelentkezése komoly politikai ballasztot jelentenek, valamint a "korszakváltás" reménytelenségét jelzik előre.
A "nagy fordulatot" illetően én sem vagyok optimista, a régi szereplőkkel régi "kapuőrök" jutnak be a legkülönbözőbb helyekre. Reálisan szemlélve azonban nehéz megmondani, honnan akasztunk le elegendő aktív, rátermett embert, illetve Orbánék megbuktatása szerintem már most is kései. Lett volna lehetősége az LMP-nek választói támogatottságában "megemberesednie", az új mozgolódások egy részét begyűjtenie, nekik nem sikerült. Most megpróbálhatja néhány ponton - kívülről vagy belülről - kontrollálni a folyamatokat, de még az eddiginél is nehezebb időszak jön számukra, ha nem vesznek gyorsan egyértelmű irányt. Eleve: hogyan gondolhatjuk komolyan, hogy a semmiből nagy erővel kilép a porondra egy nagy, szakértő, tapasztalt(!), valódi partnerségekre képes társaság, amely majd egy választást megnyerve megváltja az országot? 
Mindenki 2014-ről beszél (közben simán 2013-ban egy államcsőd-kikerülő előrehozott választás is befigyelhet), miközben itt és most kell megalapítani azokat a kis társaságokat, amelyek nem veszítik szem elől a saját (!) elveiket. Olyan társaságot, amely nem rejti véka alá, hogy politikai ambíciói vannak, de aktivitásaiban egy szolgáltató civil közösséghez áll közelebb. Országos kérdésekben is van véleménye, de meghatározott földrajzi helyszínen, helyszíneken amolyan szolgáltató szervezetként is működik. Valós problémákra addig keres valós választ, míg egy-egy önkormányzat élén bizonyíthat. Szakember, ötlet van elég, de nem tud érvényesülni valójában egy sem, ezért hiszek abban, hogy minőségileg lehet újat nyújtani, ha van rá bármilyen kicsi döntéshozói lehetőség. 
Ez az út bizony nyűg, és 2014-ben nem lehetne belovagolni a parlamentbe. A parlamenti politizálás nem lehet lényegileg más, korszakváltás csak kisebb közösségek gyakorlatában születhet meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése