2012. október 27., szombat

Figyelem, közelebb lehet a választás, mint gondoljátok! - Tanácsok az ellenzéki politikusoknak


Miután első nekibuzdulásra szép lassan felfogjuk, hogy Bajnai akarva-akaratlan rehabilitálni fog megfáradt vagy éppen súlyosan megbélyegzett politikusokat (különösen akkor, ha a friss arcokra építő politikai pártunk nem él a történelmi lehetőségével), bele kell nyugodnunk, hogy "velük is vagy sehogysem". A kormányváltást akaró politikusokat azonban arra figyelmeztetném: ha már kialakult ez a helyzet, inkább szálljanak fel a vonatra minél előbb, mert nem biztos, hogy sok idő van a "döntő ütközetig" és nem biztos, hogy az okozott sebeken a választók (nem a politikusok, a szimpatizánsaik!) gyorsan túl tudnak majd lépni.
Élhet-e, érdemes-e élnie Orbán Viktornak az előrehozott választások eszközével? Szerintem teljesen reális eshetőség. Akadnak ellenérvek, de erre az eshetőségre készülve kellene hozzáállni a feladathoz. 

1. Orbán Viktor dönthet az ügyben, ő pedig szeret élni minden eszközzel, ami hozzáférhető. A kezét nem kötik politikai alkuk, az ellenzékével szemben jókora propagandagépezet áll rendelkezésére gyors irányváltások "megmagyarázásához". 

2. Előrehozott választás meglepheti azt az ellenzéket, amely 2014-re akarja összecsiszolnia programját. Így is feszült a hangulat közöttük. De mondjuk Orbán tudhatja azt, hogy ilyen nyomás alatt hirtelen kompromisszumkésszé válik minden picit is értelmes politikus. Ezért nem is ez lehet a fő indíték egy ilyen választáshoz, hanem valami más, mégpedig 
3. a totális pénzügyi összeomlás beelőzése. Az IMF-fel egyhamar nem lesz megegyezés, tegnaptól láthatja az egész világ. EU szilárdan fogni akarja Orbán mogyoróit a kötelezettségi eljárásokon keresztül. A tőzsdei eredmények a nagyvilágban ismét aggasztóak, németek hordják haza az aranytartalékot, készülnek a dominóhatásra. Letolt gatyával állunk, tartalékainkat feléltük, a buta ügyeink még fel is hívják a figyelmet az ország kiszolgáltatottságára. A következő hónapokban bármikor villámgyorsan elértéktelenedhet a forint. Ekkor mit tehet Viktor? 
1. Ez a függetlenségünket tiszteletben nem tartó izék miatt van így - mondja, és tetőpontjára izzítja a hangulatot a táborában. 
2. "Korrekt államférfiként" megerősítő szavazást kér a politikájához, merthogy a magyarok és nem a bankárok dönthetnek fölötte. Szép gesztus, nemde?
3. Előtte-utána a magyar nemzet nélkülözőinek érdekében persze mégiscsak változtat legalább az adópolitikán, mert azért csak szükség lesz az EU-s pénzekre, az államcsőd az nem vicces
4. A választás során történő "legitimációra" hivatkozva tovább faragja a politikai berendezkedést, mert ez is parádés alkalom erre. :) 
Ezt Orbán simán levezényelheti, csak és kizárólag saját pártja akadályozhatná meg. Ott is valójában csak a pénzügyi háttéremberek, nem a frakció indíthatná be a belső lavinát. A csúcsokon azonban nagyon lojális emberek vannak még ezen a vonalon is.

A fő ellenérv: az uniós pénzek kiosztása lassan halad, és ez az üzemanyag a Fidesz politikai klientúrájának stabilitásában. Ráadásul egy előrehozott választással azt kockáztatja, hogy a következő ciklus elosztásáról nem a Fidesz dönt. A tervek kidolgozásában, a folyamatban lévő kiosztásban egyaránt zavart okozna a választás. 
További ellenérv: nagyon okosnak gondolják magukat, nem hiszik el, hogy Magyarország akár az első is lehet a tagadhatatlanul csődbe menő államok sorában.
Esetleg ellenérv, nem hiszem: mégsem gondolják kezelhetőnek a helyzetet, kitartanak, amíg lehet, MNB tartalékaira, átláthatatlanságra és statisztika-hamisításokra támaszkodva kihúzzák 2014-ig, hogy aztán hadd szakadjon rá a csőd az utódokra, majd győzedelmes visszalovaglás a csúcsra kicsit később. A bebetonozott főtisztviselők (igazságszolgáltatás, médiaellenőrzés, költségvetési vétó)  ehhez kiváló alapot adnak.


Ijesztő helyzetben van-e az ellenzék egy előrehozott választás alkalmával, mint ahogyan sokan gondolják? A közvéleménykutatások meggyőződésem szerint ma torzak - torzabbak, mint 2002-ben, amikor előrejelzéseik messze a hibahatáron túl tévedtek. A magyar állampolgárok 10-15%-a rejtőzködő szavazó. Egészen meglepő, hogy többektől tapasztalom, hogy a Fidesz szót még csak ki sem merik mondani hangosan (bár mások pedig már fennhangon szidják Orbánékat a buszokon is). Másrészt (talán ugyanők, talán mások) a jelek szerint amolyan büntetőexpedícióként tekintenek a szavazófülkékbe lépést. Márpedig egész szakmákat és társadalmi rétegeket bélyegeztek meg durva szavakkal a kormány politikusai. Ezeknek választási kampány során komoly mozgósítóerejük volt eddig. 
A mindennapi tapasztalatok a lehető legborzasztóbbak. A szegény néprétegek szinte egésze e tapasztalatok és a kormányzati gőg kettőse miatt bizony várja az alkalmat. Láthatjuk azt is az adatokból, hogy a Fidesz ott vesztette el a legtöbb támogatóját, ahol mutatóban sem látnak ellenzéki politikust: a falvakban.
Összefoglalva: szerintem egy koszos szavazattal sincs ma több a Fidesznek, mint amit most mérnek a kutatók, ellenben a választási részvétel nem lesz ilyen röhejesen alacsony - regisztráció ide vagy oda. 
Csak gondoljunk bele: több, mint 900 ezer ember nézte a nem éppen minden háztartásban fogható ATV-t a Milla tüntetésének időpontjában! Pedig nem volt egy hollywoodi csúcsprodukció, azt be kell látnunk.
Az előrehozott választás kimondottan azon politikai erők fegyvere, amely kisebbségben lévő, de elkötelezett szavazótáborra építhet. Egy gondosan előkészített kampányidőszak a bizonytalanok aktivizálódását és ellenzékiségét növeli. A jelenlegi választási szabályok már testreszabottak a Fidesznek,  megkezdődött az Országos Választási Bizottság átalakítása is. A közvéleménykutatási adatok arra biztathatják Orbán Viktort, hogy egy huszárvágással oldja meg a kommunikációs és gazdaságpolitikai problémáit, és nem csak a 2/3 "vívmányait" óvná így meg, hanem a hatalmát is megszilárdítja. Erre reális lehetőségként illik felkészülni az ellenzéki oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése