2012. december 19., szerda

2013: puskapor-szmogriadó

A mai napon ismét szembeköpte a kormány a felsőoktatást, miközben a közoktatásban a káoszt kiteljesíti. Aki azt hiszi, hogy valamiféle csúcspontjához értünk a feszültségnek, nagyon téved. Két világos jel mutatja, hogy a "megszokott" ellenzéki és érdekképviseleti ellenállások mellett új feszültséggócok születnek: 
  • a jobboldal belső mozgásai és
  • a Magyar Nemzeti Bank vezetőváltása miatt.

Előbbit Ángyán József szépen meglengette tegnap a fegyelmi tárgyalása ürügyén: 
"Most azt látom, mozgásban van minden, új szervezetek is alakulhatnak akár, sok ilyen csírát látok. Meg lehetne ezekből alakítani a Tisztességes Emberek Szövetségét. Úgy látom, hogy egy ilyen alakulat iránt akár igen nagy is lehetne az érdeklődés a várakozók egyre növekvő táborában. Hiszen a tisztességes emberek vannak elsöprő többségben ebben a többre hivatott nemzetben."
Öhöm. Szóval a Fidesz nem tisztességes párt. Világos. Ha ezt mondja, akkor persze felmerül a kérdés, hogy miért mondja, hogy a sarkalatos törvény részleteinek ismeretéig nem változtat a helyzetén. Na, igen, addig van esélye megszólalnia mind a kormányközeli, mind a kormányellenes médiumokban.  Nagy érték ez, kevesen bírnak most vele.
Mozgolódásával pedig nincs egyedül: a Magyar Művészeti Akadémiából úgymond jobboldaliak váltak ki, a Műcsarnok eddigi vezetőjének távozásával elértünk a "permanens forradalom" állapotáig, amikor immár a "konzervatív" fejek hullanak.
A politikai szférán belül tudjuk, hogy Szalma Botond szárnya a KDNP függetlenítésére tört - sikertelenül, de nyilvánvalóan kapcsolódási potenciállal másokhoz.
Balavány György személyében a Magyar Nemzet egyik volt újságírója hirdetett új szellemi mozgalmat, és nyomatékosan a mostani kormánnyal szemben határozza meg önmagát, ezzel kapva többoldalú figyelmet.
A Heti Válasz és még inkább az "újkonzervatívok" eredetileg Navracsics által támogatott véleményformálói (Mandiner, Jobbklikk) közül többen már szinte csak a szocik szidalmazásában értenek  egyet a kormányzati tettekkel (már ha az tettnek számít). A sokat emlegetett "normalitást" nem találták meg az új felállásban. Jellemző, hogy egyre gyakrabban inkább arról beszélnek, hogy ne balról akarják nekik megmondani, hogy milyen legyen a jobboldal, és ezzel párhuzamosan kevéssé a kritikák tartalmával vitatkoznak.
A jobboldalinak besorolt közgazdászokat meg egytől egyig immár "orbánellenesnek" nevezhetjük. A Fideszt támogató professzorok pedig kötve hiszem, hogy olyan felsőoktatásról álmodtak, amely most kirajzolódni látszik: az általam ismertek "régivágású", állami mecenatúrával működő igen autonóm szervezeti felállást favorizálnak.
A "renegátoknak" alighanem kora tavasszal elő kell lépniük, hogy a regisztrációs időszakra felismerhetőekké váljanak. Őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy mi történhet ezen a fronton, de akivel együtt élni nem lehet, attól elválni sem, szóval zajos eseményekre számíthatunk.
Amikor ez az akár viszonylag ismert és elfogadott embereket tartalmazó csoport megmutatja magát, Matolcsy átveszi a totális kontrollt a Magyar Nemzeti Bank mindennapjai felett. Bár maga Simor is jelezte, hogy ne ijedezzünk, tulajdonképpen a külső tagok szavazataival már most is érvényesülhetnek a kormány elképzelései az MNB döntéseiben, ne legyenek illúzióink: nem pusztán a döntések feletti szabadságot igényli Matolcsy, hanem a számok, a statisztikai valóság feletti döntést. Annyi sok ügyben követik az argentín gazdaságpolitika példáját, a hamisításban, az átcsoportosítások, az előrejelzések átláthatatlanságának megteremtésében miért ne tennék ezt? Egy biztos: ha jóindulatúak vagyunk, akkor is azt látjuk, hogy (szintén argentín példa), a devizatartalékok felhasználása látványos eredményeket hozhat rövidtávon. Abban a pillanatban, hogy felfogták a pénzügyi befektetők, hogy Matolcsy valóban valami újat akar az MNB-nél,  pár óra alatt 7-8 Ft-ot esett a forint árfolyama az euróval szemben. Az utolsó vésztartalékunk felélése nem sok ilyen keresletmozgás túlélését teszi lehetővé, de Orbán tegnap is bejelentette a nyugdíjasklubjának: végigcsinálják velük a laborkísérletet.
Öveket becsatolni, minden lehet még rosszabb is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése