2012. december 20., csütörtök

Emlékeztető: Akasszátok fel a királyokat!

A diákmegmozdulások motorját a napokban maga a kormány adja a párbeszédképtelenségével, a sértő üzeneteivel, burkolt fenyegetéseivel. Részben örömteli, hogy az oktatás(gazdaságtan)kutatók szakértő mondatai a napokban figyelmet kapnak. Szintén örömteli, hogy a korábbi kormánypárt ezúttal nem hazudtolja meg korábbi tandíjkoncepcióját, nem áldozza fel a populizmus oltárán. Én csak annyit fűznék hozzá mindehhez, hogy az eredményes oktatás finanszírozásához nem kellene sokkal, azaz nagyságrendileg nagyobb erőforrás, "csak" szándék és szakértelem. Igen, igen sok probléma van Magyarországon, amely megnehezíti az előremutató és hosszútávú cselekvéseket, de ha más nem, hát a finn példa mutatja, hogy az emberek megbecsülésével és képzésével a perifériás helyzetünket meghaladhatjuk. Nincs a tanulásnál és tanulóképességnél fontosabb kérdés sem a saját életünkben, sem egy országéban - igaz, messze nem mindent  az iskolákban tanulunk megA hosszú távú és átfogó elképzelések, a keretek megbeszélését viszont ne a diákoktól várjuk most, hanem tanuljunk meg egy történelmi leckét.



Szóval: egy teljhatalmú kormánypárt, amelyet ráadásul egy teljhatalmú pártelnök-miniszterelnök rángat dróton, képes-e arra, hogy megszülje a hosszútávon hasznos lépéseket, feloldja a fölösleges gátakat, egymással összefüggő, egymást ösztönző lépéseket tegyen? 
Többektől hallottam, hogy "hát a demokrácia most nem is jó nekünk, mert hát ellentmondásos döntésekhez, meg lassú végrehajtáshoz  vezet". Lássuk, mi a helyzet itt és most. Ez a kormány, éppen mert egyszemélyi vezetésű, naponta másfele rángatja az istrángot, és senkit nem hallgat meg. Szakértőket pedig pláne nem enged semmilyen ügy közelébe, mert (szó szerint) nincs ideje egyeztetni, no, meg azért, mert partnerként kellene kezelni őket. A legszebb, és ez már nem minden egyeduralom sajátossága: sértegeti mindenkori döntéseinek érintettjeit, a rokkantakat, az élettársakat, a diákokat, a munkanélkülieket. Mivel ezt teszi, már azt sem hiszem el, hogy jót akar, csak hát így jön össze, mert Orbán nélkül még egy vécépapírbeszerzést sem mernek elintézni.
Lehet itt okoskodni, igazán komoly összefüggésekben beszélni oktatásról vagy bármi másról, de előbb ki kell mondani: az Orbán-kormány alkalmatlan, Orbán személy szerint káros Magyarországra, vele nem képzelhető el kölcsönösen hasznos együttműködés. Mivel Orbánnal nem lehet beszélni, ezért olyan politikusokat kell támogatni, akiket legalább le lehet ültetni, hogy megizzadjon az elképzelései kidolgozásával és végrehajtásával. Nem messiások, mindentudók, megváltók kellenek, hanem minden pártba minél több olyan ember, akivel ha a szomszédod lenne, meg tudnád beszélni a problémádat.

Értitek már, hogy a demokrácia jelenleg nálunk nem akadálya, hanem az alapja a megalapozott döntéseknek? Pláne nekünk, akiknek kevés az erőforrásuk, ezért sokakra szükség lenne ahhoz, hogy a kátyúból kirángassuk a szekeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése