2012. január 7., szombat

Az alapvető célkitűzések: Magyar Tavasz Párt?

A bizonytalan választók tömegei jelzik a pártpolitikai színpadtól való elfordulást. Ennek köszönhetően sajnos egyre immunisabb a népesség bármilyen közügyre. Ellenzéki pártjaink tökölődnek, és jól láthatóan nem is képesek tömegeket megmozgatni. A civilek Budapesten már sokakat be tudnak vonni egy-egy megmozdulásba, a közügyekre való figyelmet növelik, de „civilként” nem sokat tesznek, tehetnek a tagadáson túl. Deklarált céljaik tiszteletre méltóak, kell ez a közeg, amit ők biztosítanak, de sürgős cselekvésre van szükségünk.
Világossá kell tennünk a céljainkat ahhoz, hogy mindenki értse, és minél több tisztességes ember legyen bevonható. Ehhez speciális szerkezetre van szükség ideiglenesen.

Példát kell mutatni arra, hogy a politikai cselekvéseknek következményei vannak. Minél előbb kiírandó országgyűlési választásokat követelünk, ennek kikényszerítésére keressük a lehetőséget. Az elsődleges célok:

  1. Szakértői kormány, amely két évre kap mandátumot, azután új választások kiírását kezdeményezi. Felhatalmazása korlátozott, a támogató parlamenti erőkkel erről szerződést köt. Nemzetközileg ismert, pénzügyi szakpolitikában jártas személyt jelöl miniszterelnöknek, a gazdasági célokat ő definiálja.
  2. Az új országgyűlés módosítja a legtöbb kritikákat kiváltó törvényeket.
  3. Az új kormány nem dönt ideológiai kérdésekben, elsődleges célja stabil, üzembiztos állapotba hozni az államot. Emellett a két átfogóbb szakpolitikai feladata:
  4. Az EU-ból érkező támogatások rendszerének megújítása, valamint
  5. Közigazgatási reform annak jegyében, hogy az egyes feladatok ellátásában versenyhelyzetet teremtsen az eddig rideg, impotens illetékességi területek helyett. A korrupció ellenében a felelősséget nem engedjük szétkenni testületeken és külsős szakértőkön.
  6. A korábbi politikai és közigazgatási tisztségviselők, valamint az állami cégek vezetői és felügyelőbizottságai tagjai esetén teljes vagyonosodási vizsgálat, amely a családtagokon túl az illető és a családtagok valamennyi üzleti partnerére is kiterjed. Minden olyan vállalkozás és nonprofit szervezet vizsgálandó, amelyben valaha tulajdonosok, tagok, alkalmazottak voltak. Valódi elszámoltatást!
  7. Hasonló vizsgálat lefolytatása minden olyan önkormányzat esetében, amely kiemelkedő módon adósodott el (egy lakosra jutó adósság mértéke alapján szabjuk meg, a felső 10%-ot érinti minden településtípus esetében).
A további szakpolitikai területek esetében csak finomhangolást végez a leendő kormány: felméri és összegzi az adott szakmák által megjelölt jogi hézagokat, ellentmondásokat, abszurdokat, ezeket eltakarítja, de további átfogó reformokba nem bocsátkozik.


Magyarország megújítása csakis az önkormányzatiság megerősítésén keresztül vezethet! Kiemelt cél az önkormányzatiság, a decentralizáció végrehajtása (az önkormányzati hitelfelvétel szabályozása mellett). A választópolgárok politikai aktivitása csakis akkor valósulhat meg, ha belátható léptékben, közvetlenül találkozik politikusokkal, politikai döntésekkel és következményekkel. Az önkormányzati testületek létszámát radikálisan csökkentjük (polgármesterrel együtt 3-5 fő), hogy az egyéni felelősségvállalás teljességgel kiszorítsa a frakciódöntéseket. A feladatvégzésében versengő közigazgatás központi szerveit úgy ösztönözzük, hogy a Budapesttől távoli helyszínek fejlesztésében érdekeltek legyenek.
A fenti célok elérése érdekében önkormányzati szinten partnereket keresünk, akik a pártközpontokra alapozott politizálást elvetik, és a politikai szélsőségektől tartózkodó, pragmatikus célokat fogalmaznak meg.

A fontos szabályozandó területek a demokratikus viszonyok stabilizálására, a politikai fluktuáció biztosítására:
  1. Egy huzamban 8 évet lehet országgyűlési képviselői tisztséget viselni, vagy kormánytagnak lenni, utána újabb 8 évig ez tiltott, az illető nem választható. Politikai tisztségek viselése után közigazgatási funkció sem viselhető. Ez a logika kiterjesztendő valamennyi fontos közhivatal vezetőjére (PSZÁF, MNB, igazságszolgáltatási és rendvédelmi szervek...).
  2. Az országgyűlési választások esetében a bejutási küszöböt 3%-ra csökkentjük, a kopogtatócédulák értelmetlen rendszerét eltöröljük.
  3. A továbbiakban az 5 éves elévülési idő nem érvényes azokra a bűncselekményekre és szabálysértésekre, amelyek közpénzfelhasználást érintenek. Az elévülési idő 10 évre tolódik ki.
  4. A 4 évre megválasztott képviselők 6 évnél hosszabb felhatalmazást nem testálhatnak egyetlen tisztségviselőre sem, de a fenti kitételek akkor is érvényesek az illetőre.
  5. A kampányok és pártfinanszírozás újraszabályozása.
Az uniós forráselosztás és a közigazgatás reformja esetén már a kormányzás kezdetére kész tervekkel kell rendelkezni, ezek vázát nyilvánosságra kell hozni.

A fenti pontokkal a kereteket szerettem volna kijelölni. Mindenkire számítok, különösen azokra, akik közelről látták azt, hogyan is üzemeltetik az országot a vezető tisztségviselők.
Abban biztos vagyok, hogy van elegendő tudás magyar embereknél és szakmai anyagokban, hogy ezeket a feladatokat technikailag meg tudjuk oldani. Az egyik mottó részemről az, hogy a demokrácia viszonyai, sikeressége a tisztségviselő emberek minőségén és nem a törvényeken múlik.

Aki kishitű:
  • tízezrek dolgoztak olyan emberek közelében „közkatonaként”, akik közelről látták a politikai elit közpénzen történő garázdálkodását. Figyeltük őket éveken át, tudjuk, mit tettek. Itt az ideje kimondanunk őket, illetve a már felmerült ügyekben nem kell mást tenni, mint kikényszeríteni és levezetni a szükséges eljárásokat. Itt az ideje meglöknünk a dominósorokat: a „kisebbik rossz” érdekében már nem szorulunk rá, hogy megbocsátóak legyünk bármely tömörüléssel kapcsolatban.
  • Immár nem nehéz bizonyítani, hogy ennek a kormányzásnak nincsen más nyertese, mint a legfeljebb 10 ezer pártkatona illetve a szövetséges vállalkozók. A gazdagok-szegények, budapestiek-vidékiek, rokkantak-nem rokkantak, cigányok-magyarok, rendőrök-civilek, manyuposok-nem manyuposok megkülönböztetés mind-mind értelmetlen; minden társadalmi csoportot meghurcol a Fidesz kommunikációja és a tettei, ha éppen a hűbéresei újabb pénzre és befolyásra éheznek.
A Fidesz nem csinál mást, mint hűbéri módon szervezett bűnszövetkezetként a közpénzeket a láncolat tagjaivá lett vállalkozóknak és más szervezeteknek pörgeti vissza. Még az is jó nekik, hogy az ország egésze bóvli lett: olcsóbban vásárolják meg a rabolt közpénzeken az újabb vállalati részeket, a pozíciót, a termőföldet. A Fidesz tagjai régóta nehezményezték, hogy a rendszerváltásként a szocialisták lettek a legnagyobb nyertesei a privatizációnak, azaz az állami tulajdon magánosításának. Most úgy gondolják, ez jár nekik, részükről ez az új rendszerváltás. De ezzel egyre több és több ember lábára lépnek rá. Ébresszétek az embereket arra, hogy nincs más nyertes, csak a Fidesz!

Amit most kérek: terjesszétek nyugodtan ezeket a célokat. Javaslatokat elsődlegesen e-mailben kérek, ne súgjunk azoknak, akik a színfalak mögött keverik a kártyákat. Minél előbb pártot szeretnék alapítani, hogy a szándék komolysága világossá legyen, és egy előrehozott választás ne lepjen meg. A létrehozandó párt, amennyiben a fenti célok, azaz a 2 éves kormányzás megvalósul, feloszlik, és határozott szakpolitikai és ideológiai célok mentén új pártok alakulnak, alakulhatnak belőlük. A párt nyitott a más politikai erőkkel való együttműködésre, de a fenti felelősségrevonás nem szorítkozik a Fideszre.

Először márciusig egy szűk csapatot szeretnék verbuválni, formailag pedig be szeretném jegyezni a pártot. Ehhez mindössze 10 tagra lesz szükségem, jelentkezzetek, ha a fenti mentalitást szeretnétek képviselni, és egy időre részlegesen fel tudjátok függeszteni a szakpolitikai elképzeléseteket. Névre javaslatot mailben küldjetek. Én legszívesebben 1848. március 15-re utalnék benne, a fiatalság, a valódi politikai fordulat és a tettrekészség jegyében.

Küldjétek el olyan emberek elérhetőségét, akik szerintetek alkalmasak ilyen csapatban való munkára. A konkrét PR-lépéseimről és javaslataimról később.

Aki pedig nem ért egyet velem, azt is arra buzdítom: politizálj és biztass erre mindenkit, akiben egy csöppnyi jó érzés van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése