2012. január 11., szerda

Új viszonyok régi motorosokkal?

Sajátos dilemmával küszködik a politizáló réteg: a jelenlegi Fidesz-kormány leváltásának a politizálás eddigi keretei között kell megtörténnie (Fidesznek kedvező, de szerkezetileg nem lényegi változtatások történtek), ezért az eddigi kulcsszereplők hangsúlyos szerepvállalása mellett. Mindez a közélet megújítását nem ígéri. Jól látszik a dilemma az LMP-ből érkező nyilatkozatok napi váltásain keresztül.
Egy tömör összefoglaló ezzel kapcsolatban:
A kormányt nem szervilisen támogató média sem segít: folyamatosan kérdezget minden ellenzékit, hogy ki kivel, milyen feltételekkel közösködne. Eközben máig nem ismerjük, hogy a régi és új szereplők milyen területen milyen beavatkozásokat, tetteket ígérnek. Ahogy a Fidesz 2010-ben megúszta, hogy programot kínáljon, most (ha van, ha nincs ilyen) szintén nem tisztázódnak a hasonló és különböző tervek, nem ismerjük az alternatívákat.
Én többekkel együtt úgy érzem, hogy a fenti dilemma mellett az is sajátos helyzetet jelent, hogy elvileg nincs választási helyzet. Ezzel szemben a gyakorlatban igenis bármikor lehet. Ma kezdeményezheti az EU a túlzottdeficit-eljárást, bukhatjuk az uniós támogatásokat. Akkor már a Fidesz szűkebb holdudvara sem érdekelt a jelenlegi helyzet tartásában. Eközben tovább él az Orbán személye köré épült feudális lánc, és az ebből adódó leválthatatlanság-érzet. 
Ráadásul érzésem szerint a Fidesz kitartó szimpatizánsai alapvetően az orbáni kormányzás mellett tartanak ki, és nem biztos, hogy ott maradnának egy Orbánt félretoló, az IMF és EU-kritériumokat teljesítő Fidesz mellett. Ez egy súlyos patthelyzet,  de a gazdasági instabilitás bármikor robbanthatja a viszonyokat. 
Orbánnak vagy akár az esetlegesen Fideszen belüli lázadóknak egyaránt egy előrehozott választás lehet a menekülő útvonal. A bebetonozott törvények és hivatalok szinte egésze készen áll, a Jobbikra nem számíthat az ellenzék többi része. A kihívók nem rendelkeznek komoly országos lefedettséggel, az MSZP és DK pedig "hálás" ellenfél, mozgósítható ellenében az egykori szélesebb jobboldal. Emiatt mielőbb olyan párt, pártok alapítására és hálózatának kiépítésére van szükség, amelyek startra készek.
Készül az a program, amellyel fel szeretnénk rázni a szakértelmiséget és a Budapesttől távol magára hagyott tettrekész embereket. E programmal nyomást szeretnénk gyakorolni meglévő pártjainkra, mert reményeink szerint világos vállalásainkban érdekelt állampolgárok élnek az egész országban. 
Első körben a napokban a legfontosabb, a politizálás, a közigazgatás és az EU-ból érkező támogatások felhasználásának jövőjéről szóló alapvetéseinket közöljük, hogy a közös pontokat meghatározzuk, és a szakpolitikák kialakítására munkacsoportokat indíthassunk.

1 megjegyzés:

  1. A régi motorosokról, minden rendszer nagy túlélőjéről, valamint azokról, akik ilyen embereket képesek érdemtelenül előrejutni:
    http://hvg.hu/itthon/20120111_Schmitt_doktori_disszertacio_plagium

    Emellett elindult az EU-eljárás ellenünk. Csak olyanokat kérnek tőlünk, amely dolgokat önkéntesen vállaltuk és a költségvetés egyenlegnek rendezésének kivételével egyáltalán nem nehéz kielégítenünk.

    VálaszTörlés